Acasă Autor
Autor

Fabia Pop

Reclamă

Coreea de Sud este implicată activ în proiecte internaționale de explorare a satelitului Pământului și a Planetei Roșii, precum și în dezvoltarea propriilor inițiative în aceste domenii.

Potrivit șefului Coreei de Sud, Yoon Seok-yeol, țara intenționează să trimită astronauți pe Marte și pe Lună în următoarele câteva decenii. Pentru finanțarea acestor și a altor inițiative spațiale, vor fi alocate aproximativ 70 de miliarde de dolari din fonduri bugetare.

Agenția Spațială Coreeană (KASA), condusă de John Lee, fost angajat NASA, este responsabilă de program. Organizația va participa în cele din urmă la Artemis-3, misiunea SUA de a trimite un om pe Lună.

Pagini: 1 2

Reclamă

Laboratorul SLAC din cadrul Departamentului pentru Energie al Statelor Unite a lucrat la cea mai mare cameră video de pe planetă până în primăvara acestui an. În cele din urmă, dispozitivul, denumit LSST, a fost livrat clienților din Chile.

Camera digitală cântărește trei tone, iar obiectivul are un diametru de un metru și jumătate. Camera a fost transportată din San Francisco cu un avion cargo, o procedură care a durat aproximativ zece ore.

Pagini: 1 2

Reclamă

Pe Titan, un satelit al lui Saturn, malurile lacurilor formate din metan lichid ar fi putut fi formate prin acțiunea valurilor. Titan prezintă un interes deosebit pentru oamenii de știință deoarece atmosfera sa este mai asemănătoare cu cea terestră decât cea de pe Marte sau Venus. Aceasta permite existența lacurilor și râurilor de hidrocarburi.

Interesul pentru Titan a fost alimentat în timpul misiunilor Voyager, dar apoi a scăzut. Acum, pe măsură ce NASA se pregătește pentru misiunea Dragonfly de studiere a Titanului, atenția se îndreaptă din nou către satelit.
Cercetătorii, inclusiv profesorul Taylor Parron de la MIT, încearcă să afle dacă se formează valuri mari în lacurile de pe Titan, ceea ce ar putea avea implicații importante.

Pagini: 1 2

Reclamă

Colonizatorii Planetei Roșii se vor confrunta cu un test dificil – cele mai înalte niveluri de radiații, au declarat cercetătorii care au studiat informațiile provenite de la vehiculele care operează pe Marte.

Pe măsură, recenta erupție puternică de pe Soare a provocat cea mai puternică furtună magnetică de pe Marte. Din această cauză, în zona în care se afla roverul Curiosity, doza de radiații a fost de 8100 µGy, ceea ce pentru o persoană este echivalent cu 30 de radiografii toracice făcute în același timp. După cum au explicat cercetătorii, acesta a fost cel mai ridicat nivel de radiații pentru toți cei 12 ani de funcționare a roverului.

Pagini: 1 2

Reclamă

SpaceX a semnat un contract de 843 de milioane de dolari cu NASA pentru a dezvolta un sistem de distrugere a Stației Spațiale Internaționale. Acesta ar trebui să fie un fel de navă spațială, un fel de „remorcher” care va împinge ISS în afara orbitei sale actuale. Și va controla reintrarea stației în atmosfera terestră pentru a asigura eliminarea sa completă și fiabilă.

SpaceX trebuie să proiecteze și să construiască nava spațială – toate operațiunile și misiunea în sine vor fi gestionate de NASA. Sarcina nu este una ușoară, deoarece ISS cântărește în prezent 419 725 kg și se deplasează cu 29 000 km/h. În caz de eșec (adică combustie incompletă – n.r. Techkult), epava stației ar trebui scufundată în Oceanul Pacific de Sud. Dar cum ISS face 16 rotații în jurul planetei pe zi, va fi extrem de dificil să o „țintim” și să o trimitem în punctul potrivit.

Pagini: 1 2

Reclamă

O echipă de oameni de știință care marcau viața marină la nord de coasta australiană Queensland a fost martoră la regurgitarea unei echidne întregi de către un rechin tigru. Incidentul, care a avut loc în mai 2022 în largul coastei insulei Orpheus, între Townsville și Lucinda, ar putea fi primul de acest fel, potrivit cercetătorilor.

Se crede că echidna înota de la o insulă la alta pe un canal îngust, încercând să găsească hrană sau rude, și a avut ghinionul să cadă pradă unui rechin tigru mare. Cercetătorii se îndoiesc că un astfel de incident s-a mai întâmplat vreodată, deoarece nu este obișnuit ca acești rechini să se hrănească cu echidne.

Pagini: 1 2

Reclamă

Multe primate sunt caracterizate de capacități cognitive impresionante și de un comportament asemănător celui uman. Potrivit biologilor, încă de la începutul anilor 1960 au fost efectuate experimente pentru a învăța maimuțele să semneze și să folosească unelte.

Prima maimuță care a învățat limbajul semnelor se numea Washoe. Acest cimpanzeu a fost dresat după principii asemănătoare cu educația copiilor. În primul an, Washoe a memorat și a început să folosească trei duzini de gesturi, iar cu puțin timp înainte de moartea sa acest număr era deja de peste 300.

Pagini: 1 2

Reclamă

Elefanții pigmei din Borneo, cei mai mici dintre elefanții pe cale de dispariție care trăiesc astăzi. Aceștia nu depășesc 3 metri în dimensiune, fiind considerabil mai mici decât rudele lor din alte specii.

Se crede că elefanții din Borneo au devenit izolați de omologii lor de pe continent pe insula după care sunt numiți, în urmă cu aproximativ 300 de milenii. Astăzi, mai există aproximativ o mie de exemplare din această creatură uimitoare, iar populația continuă să scadă. De vină sunt defrișările și braconajul.

Pagini: 1 2

Reclamă

Cetățenii din Regatul Unit sunt serios alarmați de numărul tot mai mare de pescăruși agresivi care atacă deja animalele de companie. În special, au fost înregistrate mai multe cazuri de păsări care au atacat pisici domestice, astfel încât proprietarii de pisici cu mustăți și coadă sunt îndemnați să nu-și lase animalele afară nesupravegheate sau să fie cât mai vigilenți posibil.

Populația pescărușilor din Regatul Unit continuă să crească. Recent s-a raportat chiar că această creatură cu pene s-a năpustit asupra unui bărbat care inițial își apăra pisica.

Pagini: 1 2

Reclamă

Puteți împrăștia zaț de cafea sau scorțișoară în jurul paturilor și lângă intrarea în furnicar. Insectelor nu le va plăcea. O altă metodă este zahărul și acidul boric. Aroma va atrage insectele și le va forța să strecoare o parte din compus în furnicar.
Următoarea metodă este pulverizarea căilor furnicilor și a locurilor unde se adună insectele cu oțet diluat cu apă. Experții spun că datorită acestei compoziții insectele vor părăsi locul. Și este, de asemenea, permisă turnarea de apă clocotită pe furnicar sau împrăștierea în jurul paturilor de pământ diatomaceu, care afectează negativ insectele.

Pagini: 1 2

Reclamă

Articole mai noi