Se preconizează că Beryl va începe să își piardă din intensitate, dar va rămâne la puterea unui uragan atunci când va trece miercuri prin Jamaica, joi prin apropierea Insulelor Cayman și va intra în Peninsula Yucatan din Mexic, a avertizat Centrul Național pentru Uragane.
Reprezentanții acestuia au subliniat că „Beryl” va aduce vânturi periculoase și valuri de furtună în Jamaica, ale cărei autorități au avertizat localnicii care locuiesc în zone predispuse la inundații să se pregătească pentru evacuare.
Știință
Reclamă
Reclamă
Utilizatorii foarte atenți ai rețelelor sociale au observat un fenomen ciudat în calendarul gadgetului Apple: atunci când defilați la 1582, se pare că data sare imediat de la 4 octombrie la 15 octombrie.
Nu este o eroare sau o glumă a unui programator plictisit. Dar atunci ce înseamnă toate acestea? Pentru a înțelege acest fenomen, să ne întoarcem în secolul al XVI-lea.
În toamna anului 1582, calendarul gregorian a fost adoptat de Biserica Catolică. Înainte de aceasta, majoritatea țărilor europene foloseau calendarul iulian, introdus de Caesar în anul 45 î.Hr.
Ambele calendare erau solare, cu 12 luni (28 până la 31 de zile), totalizând 365 de zile. Uneori era adăugată o zi bisectă suplimentară. Principala diferență consta în definirea unui an bisect: în calendarul iulian se adăuga o zi la fiecare 4 ani, în timp ce în calendarul gregorian acest lucru se făcea doar în anii divizibili cu patru, dar nu divizibili cu 100, cu excepția celor divizibili cu 400.
Această mică diferență a fost de mare importanță pentru biserică, deoarece a afectat în mod direct stabilirea datei Paștelui. Consiliul de la Niceea din anul 325 d.Hr. a decretat că Paștele trebuie sărbătorit în prima duminică după prima lună plină de după echinocțiul din 21 martie.
Dar, de-a lungul anilor, echinocțiul de primăvară s-a deplasat din cauza inexactității calendarului iulian, iar prin XVI a căzut pe 11 martie, ceea ce a încălcat calculele pentru determinarea datei Paștelui. Pentru a rezolva această problemă, Papa Grigore al XIII-lea a introdus un nou calendar, iar pentru a-l sincroniza cu Soarele, s-a decis să se sară 10 zile, acumulate din cauza deficiențelor calendarului iulian.
Reclamă
Nimic nu poate speria sportivii adevărați. Așa că ei se antrenează pe orice vreme. Principalul lucru este să adopte o abordare sensibilă, de exemplu, evitând soarele arzător și stabilind un program de antrenament adecvat.
Potrivit medicilor, ar trebui să ne asigurăm că numărul bătăilor inimii nu depășește 130 și să bem mai multă apă.
Terapeutul în reabilitare S. Ivanov remarcă faptul că practicarea sportului în încăperi sufocante duce la lipsa de oxigen. Acest lucru este greu atât pentru organism, cât și pentru creier. Așa că pe căldură se recomandă reducerea intensității antrenamentelor.
Reclamă
Misterioasa sabie Durandal, numită și „Excalibur-ul francez”, a fost cândva încastrată într-o stâncă de 9,7 metri în Rocamadour. Obiectul se afla pe loc de aproape 13 secole și era considerat aproape un reper local major. Lama era, de asemenea, fixată de stâncă cu un lanț. Zilele trecute, aceasta a fost furată. Poliția a demarat o anchetă.
Legenda puterilor magice ale lui Durandal este conținută în opera literară medievală clasică din secolul al XI-lea, Cântecul lui Roland. Poemul spune că sabia era cea mai ascuțită dintre toate săbiile de pe planetă și despica cu ușurință blocuri de piatră și era imposibil să o rupi deloc.
Conform legendei, arma a fost prezentată de un înger din cer lui Charlemagne însuși, după care a fost mânuită de nepotul domnitorului, Roland. Se presupune că mânerul sabiei conținea un dinte al apostolului Petru, precum și părul și sângele unor sfinți.
Reclamă
Cu trei ani mai devreme, gigantul tehnologic american Google a stabilit un obiectiv ambițios pentru a aborda criza climatică, anunțând planuri de a obține emisii zero până la sfârșitul deceniului, ceea ce implică faptul că cantitatea de emisii nocive create de companie nu va fi mai mare decât cea eliminată din atmosferă.
Un raport al gigantului tehnologic arată că acesta nu este deloc aproape de a-și atinge obiectivul. Se observă că, în loc să scadă, emisiile Google au crescut cu 13% în 2023 față de cifrele din 2022. Iar comparativ cu 2019, emisiile companiei au sărit cu 48%.
Reclamă