Captarea carbonului are loc în cuptoare în timpul producției de ciment, o metodă care poate fi utilizată la scară industrială. Una dintre cele mai mari fabrici de ciment din SUA, CalPortland, va fi prima care o va utiliza. Se așteaptă ca această metodă să reducă emisiile de carbon cu 10 %.
Potrivit directorului executiv al Fortera, R. Gilliam, obiectivul startup-ului a fost de a găsi o tehnologie ecologică universală, deoarece producția de beton are un impact serios asupra crizei climatice: aceasta reprezintă aproximativ 8 % din emisiile de carbon pe an.
Natura
Reclamă
Reclamă
Interesul pentru Capri a crescut atât de mult încât localnicii se confruntă acum cu un disconfort palpabil: sunt pur și simplu alungați de pe pământul lor natal. În perioadele de vârf ale sezonului turistic, până la 16 000 de vizitatori sosesc zilnic aici, în timp ce numărul total de persoane care locuiesc pe insulă este puțin sub 13 000.
Potrivit șefului asociației consumatorilor, Teodorico Boniello, afluxul de turiști depășește capacitatea ospitalității locale, iar insula se transformă într-un fel de „hostel”. Pentru a reglementa cumva fluxurile, autoritățile au dublat taxa pentru cei care intră pe insulă: până la sfârșitul lunii octombrie, aceasta va fi de 5 euro.
Reclamă
Se remarcă faptul că semnele de scădere a rezilienței trag un semnal de alarmă pentru cea mai mare pădure tropicală din lume, care este cel mai mare rezervor de carbon de pe Pământ. Potrivit oamenilor de știință, pădurea tropicală amazoniană se apropie treptat de punctul fără întoarcere.
Situația actuală este declanșată de patru perioade de secetă care au avut loc într-un interval de mai puțin de douăzeci de ani, fiecare fiind descrisă ca având loc o dată la un secol. Cercetătorii subliniază că situația actuală ilustrează modul în care schimbările climatice provocate de om pun presiune pe copaci și alte plante, multe dintre acestea murind din cauza deshidratării.
Reclamă
Dispariția unui iaz din Mali pune în pericol o tradiție pescărească înscrisă pe lista UNESCO
De sute de ani, oamenii se adună în orașul San din sudul Mali pentru a lua parte la așa-numitul Sanke-mon, un ritual colectiv de pescuit care are loc în fiecare iunie și începe cu sacrificii și ofrande aduse spiritelor apelor din iazul Sanke. Acest ritual, însoțit de dansuri mascate și costume tradiționale, a fost înscris pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial.
Pescuitul în masă este programat să coincidă cu data fondării orașului și cu începutul sezonului ploios, însă schimbările climatice și valurile de căldură perturbă tradiția veche de secole. Șeful localității, pe nume Mamadou Lamine Traoré, a declarat pentru AP că iazul Sanke începe să dispară.
Meteorologii locali spun că valurile de căldură din ultimii ani au făcut ca iazul să se usuce treptat. Ei spun că temperaturile din acest an au atins un nivel record de 48,5 grade Celsius, ceea ce a dus, de asemenea, la o creștere a numărului de decese în rândul populației. Crucea Roșie a declarat că datele insuficiente din regiune îi împiedică să stabilească numărul exact al deceselor cauzate de valul de căldură, dar numărul ar putea fi de ordinul sutelor, dacă nu al miilor.
Reclamă
În ultimii ani, pe fondul încălzirii globale, topirea gheții a dus la acumularea de apă pe suprafețele platformelor, care ulterior constituie fie lacuri de topire, fie brazi, adică bulgări de zăpadă liberi. Cu toate acestea, ele sunt mult mai dificil de identificat decât marginile ghețarilor care se retrag sau aisbergurile, motiv pentru care adesea nici nu sunt luate în considerare în studii.
Oamenii de știință au dezvăluit că gheața solidă de pe platformele de gheață din Antarctica a fost clasificată greșit anterior și s-a dovedit a fi de fapt topire de zăpadă. Estimările oamenilor de știință arată că suprafața de topire de suprafață din regiune a fost subestimată cu aproape jumătate, iar aproximativ 57% din suprafața sa totală reprezintă topirea de zăpadă menționată anterior.
Reclamă