Acasă Știință De ce calendarului iPhone îi lipsesc 10 zile?

De ce calendarului iPhone îi lipsesc 10 zile?

de Fabia Pop

Reclamă

Utilizatorii foarte atenți ai rețelelor sociale au observat un fenomen ciudat în calendarul gadgetului Apple: atunci când defilați la 1582, se pare că data sare imediat de la 4 octombrie la 15 octombrie.

Reclamă

Nu este o eroare sau o glumă a unui programator plictisit. Dar atunci ce înseamnă toate acestea? Pentru a înțelege acest fenomen, să ne întoarcem în secolul al XVI-lea.

În toamna anului 1582, calendarul gregorian a fost adoptat de Biserica Catolică. Înainte de aceasta, majoritatea țărilor europene foloseau calendarul iulian, introdus de Caesar în anul 45 î.Hr.

Ambele calendare erau solare, cu 12 luni (28 până la 31 de zile), totalizând 365 de zile. Uneori era adăugată o zi bisectă suplimentară. Principala diferență consta în definirea unui an bisect: în calendarul iulian se adăuga o zi la fiecare 4 ani, în timp ce în calendarul gregorian acest lucru se făcea doar în anii divizibili cu patru, dar nu divizibili cu 100, cu excepția celor divizibili cu 400.
Această mică diferență a fost de mare importanță pentru biserică, deoarece a afectat în mod direct stabilirea datei Paștelui. Consiliul de la Niceea din anul 325 d.Hr. a decretat că Paștele trebuie sărbătorit în prima duminică după prima lună plină de după echinocțiul din 21 martie.
Dar, de-a lungul anilor, echinocțiul de primăvară s-a deplasat din cauza inexactității calendarului iulian, iar prin XVI a căzut pe 11 martie, ceea ce a încălcat calculele pentru determinarea datei Paștelui. Pentru a rezolva această problemă, Papa Grigore al XIII-lea a introdus un nou calendar, iar pentru a-l sincroniza cu Soarele, s-a decis să se sară 10 zile, acumulate din cauza deficiențelor calendarului iulian.

Ați putea dori, de asemenea